maandag 15 januari 2007

Egmond aan zee : halve marathon

Halve marathon :
Deze wedstrijd werd dit jaar voor de 35ste keer georganiseerd. Ondertussen is deze 'winterklassier' uitgegroeid tot één van de mooiste halve marathons van Nederland. Het parcours is afwisselend met in de hoofdrol het Noordzeestrand en het Duinreservaat.
Men start op de dijk voor een rondje van 3 km door Egmond, gevolgd door de gevreesde 7km strand. Via een steile klim bereikt men de duinen : eerst 2 km heuvelachtig onverhard en daarna het duinenpad. Bij het 19km-punt volgt er nog een steile beklimming en als 'toetje' is er nog een heuvel in de laatste 300 meter.

Omstandigheden :
De 12.500 deelnemers keken met bange blikken om zich heen. Een harde westenwind en hoogtij zorgden ervoor dat het dit jaar een extra-zware wedstrijd ging worden. Ook de organisatoren namen hun voorzorgen. Door de harde wind en hoogwater werd de start met 1 uur uitgesteld omdat gevreesd werd dat het strand niet breed genoeg zou zijn voor de duizenden deelnemers.

De wedstrijd van onze HEAK-ers :
Ronny Agten was vastbesloten om er 'nog eens een lap op te geven'. Hij liep zoals we van hem ondertussen al gewoon zijn weer een sterke wedstrijd in een tijd van 1hr 12:34. Alleen topper Theo Van Den Abbeel was sneller in zijn categorie M45 (slechts 20 seconden). Tussen het veld van Kenianen, Ethiopiers, sterke Nederlanders en vele andere nationaliteiten werd hij 46ste algemeen.
Ricky Meylaers liep een beresterke wedstrijd. Op dit parcours binnenkomen in 1hr 17:14 (als 53ste senior) is evenveel waard als een dik persoonlijk record op een vlakke straat-halve marathon. Dit is veelbelovend voor de volgende wedstrijd.
Peter Kelchtermans liep op routine en karakter zijn wedstrijd uit in 1hr 20:15. Met zijn grote passen denderde hij het strand over, iets waar hij verderop in de wedstrijd nog veel 'plezier' aan beleefde. Hij werd 21ste bij de Masters 35.
Karel Teunkens begon goed aan de wedstrijd maar had de pech dat hij gedurende de 7 km op het strand tussen 2 groepjes in kwam te zitten. Met deze harde wind was dat geen pretje. Uiteindelijk werd nog vrij goed de finish gehaald in 1hr 22:08 (13de plaats bij de Masters40).

Anekdotes :
Elke aangekomen deelnemer kreeg het jubileumboek 35 jaar Egmond aan zee. En wat lezen we over de editie van 1983 ? Een vierde plaats algemeen voor Ronny Agten uit België. Waar hebben we die naam nog gehoord ?
Peter en Karel kregen na 1km strand opeens te maken met een grote golf die veel verder het strand opkwam dan voorzien. Gevolg : een paar meter door 20cm water en de rest van de wedstrijd koude en vooral natte voeten.
Ricky kwam na de wedstrijd één van zijn Nederlandse maten tegen. Acht maand geleden stond deze nog op 20 seconden na Ricky in de uitslag. In Egmond was het verschil 8 minuten. Blijkbaar wordt er bij HEAK toch goed getraind.

Conclusie : een geslaagde westrijd, een geslaagd weekend en vooral een aanrader voor iedereen.